Saturday, December 12, 2009

seLaMat PenGanTin Baru..

Musim kahwin tiba lagi. cuti sekolah kali ni ramai kawan2 saya yang telah dan akan menamatkan zaman bujang. Tahniah dan semoga berbahgia! Maaf sbb tak dapat penuhi semua undangan.

Wednesday, December 2, 2009

Erti Korban..baru ku tahu..

Alhamdulillah tahun ni saya menyambut Hari Raya Aidiladha bersama suami di kediaman kami di Taman Bukit Dahlia, Johor. Raya puasa dulu pun kat sini dan raya haji pun kat sini jugak…raya pertama kami di rumah kami sendiri! Walaupun berada jauh dari kampong,(rindu sangat!) tapi sebagai isteri saya kenalah akur dengan jadual kerja suami yang jarang ada cuti..raya haji pun kerja..non stop.(include sabtu ahad, katanya muda2 kena kerja kuat..cari rezeki lebih..asyik buat OT je lah).hemm..inilah pengorbanan pertama kami sejak bergelar suami dan isteri.

Aidiladha kali ni, buat saya berfikir dan berfikir..tentang pengorbanan yang pernah mak dan abah saya buat dalam mengharungi rumah tangga..membesarkan kami 4 beradik dan memberikan pendidikan yang sebaiknya. Alhamdulillah saya panjatkan kesyukuran dan doa buat mak dan abah kerana telah melakukan pengorbanan yang besar untuk kami. Sekarang setelah bergelar isteri…berkerjaya..ada rumah tangga sendiri..sedikit sebanyak baru saya dapat jawapan kepada banyak soalan saya kepada mak suatu masa dahulu dahulu.

“Mak, gaji mak kan banyak..kenapa mak tak pernah tukar baju”? jarang sekali mak buat baju kurung baru. Baju kerja mak pakai uniform jururawat.

“Mak, kita dah lama tak tukar perabot..beli la sofa”..(soalan saya sbb saya sukar sangat ubah suai kedudukan perabot dan hiasan rumah!)

“Mak, rumah mak ni besar je, tapi kosong…beli la perhiasan, bagi cantik2..”

Selalunya jawapan mak...cukuplah apa yang ada.biarlah kita hidup sederhana. Tapi sekarang baru saya tahu..banyknya nak guna duit untuk urusan rumah tangga. Bil api, air, astro, telefon dan macam2 lagi bayaran yang sikit2..lama2 banyak jugak. Itu tak lagi mempunyai anak..kalau ada anak, saya pasti keperluan dan masa depan dia yang lebih di utamakan.

“Mak, kak ngah nak duit, nak beli buku..nak itu dan nak ini yang macam2 lagi permintaan saya yang suka mendesak ni,..tak pernah sekali pun mak hampakan..besar sungguh pengorbanan mak dan abh. (selalunya mmg minta dengan mak, dengan abh takut nak cakap) terima kasih mak.

cerita ttg pengorbanan abah.mesti mengalir air mata.. abh yang sanggup bangun seawal 4pagi untuk menoreh sebelum ke sekolah, abh yang sanggup berhenti belajar di SBP sbb atuk tak cukup duit, abh yang tidak pernah membeli baju lebih dari rm5 sehelai semasa ank sedang membesar..jrg lihat abh bertukar baju (anak2 semua branded bajunya...), abh yang sanggup ulang alik baling-changloon selama 3thn setiap minggu sbb mak tak dapat tukar(masa tu abh bonceng moto ex5 dia), dan abh la jugak yang berjaga malam menjaga kami 3 beradik masa tu masa mak sambung belajar..terima kasih abah. tak terbalas rasanya segala pengorbanan mak dan abh..

Sekarang, dah tak boleh minta-minta lagi..semuanya kena fikir dan tanggung sendiri..huh! bukan senang rupanya..banyak yang perlu di korbankan. Masa rehat yang perlu dikurangkan kerana urusan rumah tangga tak pernah selesai! Masa shopping pun dan tak de, kalau keluar jalan, duit pun akan cair..baik duduk rumah kan. Tiada lagi baju berganti setiap bulan. Tiada lagi perfume mahal2. tiada lagi barang2 makeup yang branded, handbag dan kasut pun jeling2 je lah kat butik…dan lebih banyak lagi yang perlu saya korban kan. Berkorban kerana Allah, insyaAllah terasa keberkatannya.. bukan mewah yang diharapkan..cukuplah berasa cukup dengan apa yang kita ada.



Tuesday, November 24, 2009

Selamat Pulang Ika..

Jumaat 13 Nov 2009 :SMS dari shahid saya terima ttg kematian ika, amat mengejutkan saya yang baru saja terlelap sebaik tiba dari sekolah.. ptg itu saya rasa lain sangat..berdebar2..dah seminggu sebenarnya hati berdebar2..ingatkan disbbkan tekanan darah rendah..tapi rupanya berita kematian ika jawapannya...Saya kabarkan berita ini kpd ana hafizan, ternyata dia juga terkejut dan kami merancang untuk pergi ziarah bersama..nak tunggu suami, mesti tak sempat sbb dia pulang lewat jam 7 malam..

Saya terus bagun dari tidur..sms yusni bertanyakan alamat rumah ika..saya tak biasa dengan Bandar Baru Uda (rumah keluarga ika, sekali je pernah hantar ika, sure tak ingat jalan)...jawapan dari yus.."ika meninggal kat rumah sepupu dia..kat Pasir Gudang.." hah! terkejut saya...saya juga tinggal di Pasir Gudang. Setelah confirmkan alamat dari yus, sms diterima,"jenazah ika berada di rumah sepupunya di no33, sejambak 1, taman bukit dahlia.." masyaAllah...jiran saya! mmg saya tak tahu dia tinggal di situ bersama sepupunya setelah ibu dan ayahnya berangkat ke Mekah..rasa bersalah saya pada arwah..sekali pun saya tak sempaat hubungi arwah dan ziarah semasa arwah sakit.. mmg saya terkilan. lagi-lagi bila dapat tahu arwah tinggal dekat sangat dengan rumah saya.

Jam 6 ptg, dalam renyai hujan, saya, yus n ana sampai di rumah sepupu arwah dan ada beberapa lagi sahabat wave di situ...mmg sedih saat itu. smpat kami sedekahkan yassin dan mencium jenazah buat kali terakhir..tak tertahan air mata saya melihat wajah arwah..lama saya ambil masa untuk tenang dan mencium arwah.tenang shj wajah arwah pergi berjumpa Ilahi..di usia 25 tahun dia telah dijemput kembali..dia yang tabah, periang dan sangat komited dengan perjuangan..ramai yang datang mendoakan arwah pada hari itu...semoga syurga milikmu dik... betul lah, kematian itu menginsafkan kita..takut memikirkan saat kita nanti bagaimana??dia sudah pulang, kita bila lagi???

Zurina,
Sejambak16,
Taman Bukit Dahlia.

Jadi "bujang" jap,,.

Sabtu
7 November 2009

Dah lama saya tak layan perangai ni..shopping, shopping n shopping..sejak kawen mana saya ada masa untuk hal ni. asyik settlekan keje rumah, tgk tv sorang2 n kalau nak kuar,tunggu suami jer..ada masa plak, mesti clash ngan keje sekolah..letih2...suami plak selalu OT hujung minggu..huh cukup 5 bulan kawen saya mula la rindu perangai yang satu ni..ingat masa bujang2...hehe..masa selalu lepak2 kat midvalley ngan kak bah..klcc n jalan tar...cuma dulu g jalan2 naik Lrt tak pun merempit ngan my KBF..now..drive JKS 6764..(walaupun dah malas nak drive sejak2 dah ada hubby)..heheh


Jadi, sabtu yang bersamaan tarikh diatas keizinan my hubby, saya, nisah dan kak timah pun ape lagi...ronggeng laaaa..destinasi kami mulanya kota raya je..tapi tup2..nampak plak banner.."jualan gudang metrojaya" hah..peluang baik ni..serbu!! mula2 parking kete kat kota raya...solat n makan

kat situ..round2.(sini banyak butik2 baju...mmg menarik untuk di lihat..).beli tak pun..hehehe...pas tu smpat lagi tgk Bintang KEcil..(suara udin mmg rock habis!..cayalah udin) dari kota raya kami jalan kaki ke persada johor...g jualan gudang lak..orang ramai sampai tak nampak barang...so tengok2 je la..nak beli sakan, poket tgh gawat..yang penting boleh window pun jadilah.....heheh...trasa sangatt mcam saya ni bujang..mmg enjoy habis! seharian kami menghabiskan masa...lepas isyak baru saya sampai rumah...betul2 macam perangai masa bujang!

Wednesday, November 11, 2009

SELAMAT HARI LAHIR AYAH..

Selamat hari Lahir buat ayah mertua saya yang ke 56. Semoga diberikan kesihatan yang baik dan semoga terus kekal bahagia..hingga ke syurga.

Terima kasih mak, sbb belanja kami mkn kat My Friends..hee. Sdp! no cake, just aiskrim pemanis hidangan makan malam kami..

aku pun sempat la jugak posing kat tepi kolam..hee..my hubby tukang amik gambar, just kami berempat malam tu meraikan besday ayah.


Friday, November 6, 2009

Tukar sekolah????

Hari ni keputusan pertukaran sekolah antara negeri dah keluar. ramai guru2 sibuk tanya sape yang dapat tukar...heee..saya??? ermmm zu dah jadi orang Johor, tak payah la nak minta2 tukar..duduk je kat sini!(respon kwan2) kita hanya merancang dan dah termaktub rezeki saya di negeri ini..maka di sinilah saya..hehehe apepun saya bahagia!

Sebenarnya, saya pun ada minta tukar, tapi pertukaran dalam daerah..result belum keluar..harap2 dapat la sekolah dekat skit ngan umah(skrg,6.45 dah kena kuar umah,letih2!) kalau dapat tukar, xpayah nak bersesak di highway pasir gudang tu hari2.jimat masa, jimat minyak..doakan yer!

Wednesday, November 4, 2009

Salam Takziah dan Tahniah!

Lewat ini, saya memilih untuk hanya menjadi silent reader..niat sentiasa ada untuk update blog, cuma usaha yang kurang. saya lebih senang memilih untuk membaca majalah dan mencuba resepi baru.rasa hilang segala serabut bila dapat masak untuk yang tersayang! Akhir tahun ni je masa yang saya ada untuk hobi2 lama saya ni sbb keje sekolah dah kurang (walaupun xkan habis sehingga hujung tahun).

banyak betul berita sedih dan gembira yang saya dapat dari emel dan sms..

Takziah saya ucapkan kepada Kak dijah dan ust Ramadhan atas pemergian Nur Fatimah. Doa saya sentiasa mengiringi kalian.

Takziah jugak buat kak Fatim atas pemergian atuk tersayang. Semoga dia dicucuri rahmat..

Tahniah pula buat kengkawan Avicennna yang menimang cahaya mata..tahun ni ramainya saya dapat anak buah yer..alhamdulillah..

Tahniah buat sahabat yang akan melangsungkan perkahwinan. selamat datang ke alam yang penuh cabaran dan dugaan, tapi kaya dengan kasih sayang!
(Ust Halim, a big congrates to you!!! pandai mai simpan rahsia dari saya yer...nak kena dia ni!:D)

Tahniah juga buat sahabat yang berjaya menghabiskan study, buat kakak saya yang baru habis DPLI, welcome to school! :D

Tahniah dan syukur buat mak dan ayah mertua saya yang akan pergi menunaikan haji ke baitulllah..semoga mendapat haji yang mabrur. doakan kami di sini!

Tuesday, October 20, 2009

Jom JOin HPA

Bersama memperjuangkan produk halal keluaran Muslim. semoga kita semua mendapat manfaatnya. Murah, berkualiti dan Berkesan!

dah lama saya menggunakan produk ni..dulu masa belajar makan kismis jer..alhamdulillah, sekarang makin banyak yang diamalkan...

jom sama2 kita join HPA..

http://www.hpa.com.my/

Wednesday, October 7, 2009

Raya '09


~sELAmat HaRi Raya~

Raya kami yang pertama..love u sayang..

Raya pertama di rumah mertua di Taman Rinting, Johor.

my mother in law...yang telah bertungkus lumus masak sedap2! thanks mak...ketupat, kari, lodeh, dan ayam masak merah yang sangat sedap!
(xsmpat nak snap gambar ketupat, sekejap je dah licin)

Petang raya pertama..terus bergerak ke Kedah..dari selatan ke utara kami beraya tahun ni.


raya sambil bercuti...seminggu saya di utara..habis round ngan my hubby.kebetulan dia cuti seminggu...

sekarang dah berada di johor..menghadiri open house dan marhaban.

salam aidilfitri buat semua,
Zurina& Zulkefly
Taman Bukit Dahlia
Johor

jemput datang beraya di rumah kami....

Friday, September 25, 2009

Selamat Hari Raya

salam aidilfitri buat semua kawan2...ampun dan maaf dipinta jika ada salah dan silap.

Saturday, September 5, 2009

Seminggu yang SIBUK.

Alhamdulillah, minggu ni saya dah mula bertugas..kembali ke sekolah dan menghadap semua muka2 yang saya rindui..huh! rindu ke??? of course...dah lama sangat cuti, bosan jugak rasa.

Bila masuk kelas, semua tertanya2 ke mana saya pergi selama 3minggu...

"cikgu, pergi honeymoon kat mana??lama tak nampak...we miss u!! (jerit ramai2)...heee..reaksi pelajar 4Sains1. mesti diorang ingat i g honeymoon..hehehe..bila saya jelaskan perkara sebenar..semua terdiam dan tunduk...Saya hanya tersenyum, sebelum terus memulakan kelas. xperlu cakap panjang2..3 minggu mc, banyak yang tertinggal!

Minggu ni saya berulang dari rumah baru kat bukit dahlia...jauhnya nak sampai sekolah..hampir 30 min! letih wei.... mmg letih dengan kerja yang bertimbun2..back dated punya keje.huh!

Keje rumah minggu ni, oklah..cuma kalau letih sangat, terpaksalah i gantung kuali...sorry my dear, mmg tak larat nak masak...dah sampai umah pun hampir jam 5. masak kat bazar jelah jawabnya...

Sbb hari ni hari cuti, i masa nasi ayam spesel untuk my hubby..cover balik 2 hari xmasak! heeee

Minggu ni dah masuk fasa kedua Ramadhan, selamat meningkatkan amal ibadah dan membuat persiapan menghadapi Aidilfitri...

p/s..thn ni jual kue raya...ermm ingat dah xnak buat,tup2 ada lak yang tempah..lagi la tambah kesibukan!

Thursday, August 27, 2009

today's update...

Kusangkakan panas hingga ke petang, rupanya mendung di tengah hari..waaa mana nak sidai baju yang berbakul tu??? Semalam saya berjaya menyelesaikan masalah paip air mesin basuh.. alhamdulillah, mula ptg semlm saya telah menjlnkan operasi basuh baju yang berbakul2 tu(seminggu tak basuh sejak pindah rumah baru) tentu la banyak kan, dan pagi ni sambung lagi...seronok rasa dah dapat basuh baju n rumah pun nampak la kemas skit..lepas basuh sidai lak..penuh pagar rumah dengan kain...hehehe

tup2 elok tengah hari je mendung pun berarak datang...waaaa..sedeynyaaaaaaa...sudahnya, abisla semua gril2 menjadi ampaian saya. sakit mata tgk..tapi buat2 tak nampak jer...my hubby janji nak belikan penyidai weekend ni..janji tau..jgn lupa lak!.sng skit keje ayg..

disbbkan cuaca yang mendung tghari ni, metabolisme bdn pun slow je rasa..hee..nak buat keje pun malas...so today just surf tenet...baca blog kawan2 n update my fren's list (xsabar tunggu iFD..windu kawan2 imatch...bestnya bila dapat jumpa, sure byk ceritakan...) ari tu angah dah tanya pasal I-29 list name n phone number..maybe minggu ni baru leh buat..sorry angah,baru rasa betul2 sihat nak mulakan keje...

keje??? huh! masih ada 2 kelas paper BI kertas 2 (trial PMR) belum di tanda...pe karangan la yang my stud ni tulis...saya rasa macam tunggul kayu je kat depan waktu ngajar...lain yang diajar lain yang dibuat! letih2..sedikit frust bila baca sekali lalu..dah la menanda ni nak kena fokus n details..i paling tak suka,dah pulangkan kertas ada pembetulan dsbbkan my careless..ermmm but still ada few stud yang boleh dibanggakan...peningkatan yang cukup bagus, buat hati cikgu berbunga2!

sambil2 surf2 ni otak tgh ligat berfikir nak masak pe ptg ni...tanya my hubby.."xpe, ayg msak simple2 je...abg tak kisah..janji kenyang"..ermm hari2 tu je jawapn dia...ape nak masak ni..yang ada, ikan kembung, sotong, bayam..ikan masak sambal, sotong goreng, sayur air bayam...ok tak??? jam 4 baru mula masak...nak mula tanda kertas lak..

Wednesday, August 26, 2009

Hari Gaji...Selesaikan Hutang.


Mengingati hutang mmg membuatkan kepala saya rasa serabut dan susahnya nak melelapkan mata..semalam hari gaji bagi semua pekerja kerajaan, termasuk lah saya..ermm sempena juga dengan cuti sekolah, semalam seharian saya mengunjungi semua bank2 yang berkaitan untuk menjelaskan segala hutang2...rupanya banyak hutang saya yang nak kena jelaskan..dan dalam bulan yang mulia ni jugak baik tak dilengah2kan hutang..bukankah membayar hutang itu wajib hukumnya..

so sambung balik citer semalam, mula2 saya pergi sekolah ambil segala surat2 bank.maklumlah dan 2 weeks tak g sekolah..penuh pigeon hole saya. bayar bil2 segala bil, bayar hutang2 my credit card...menyesal guna crdt card!! sekarang tanggungla sendiri...walaupun hutangnya xbanyak, tapi terasa jugak bebannyaaaaaaa...selsaikan duit perabot..(kabinet dapur n TV) sebelum ni bayar deposit je dulu. transfer duit kutu (undi) n hutang baju pada Na, ada lagi hutang pinggan mangkuk ngan kak fuzi, bukak sekolah baru leh bayar...waaa banyaknya...nak tulis pun semput rasa...ape lagi bahu yang memikul hutang2 ini!

belum habis lagi cerita hutang saya...semlm saya smpt jugak singgah pejabat pos..poskan borang maklum balas PTPTN..dah bertahun tak bayar duit hutang yang satu ni...tapi atas kesedaran Ramdhan kali ni, saya tekad jugak nak buat potong gaji untuk PTPTN..harapkan disiplin diri untuk bayar di bank.jgn haraplah...lepas ni tolak la gaji ea...xpayah nak pikir2 lagi! senang skit rasa hati....

setelah selesai semua, maka buku kira2 dibuka semula untuk mengira bakinya....huh! yang tinggal hanyalah RM 142.00 untuk belanja bulan ni.cukup ke ni?? yang penting hati dah lega semua hutang dah selesai. Azam Ramadhan kali ni, lepas ni kena puasa shopping, puasa makan, and stop guna crdt card!

Monday, August 24, 2009

Ahlan ya Ramadhan

Salam Ramadhan yang mulia..Alhamdulillah tahun ini sekali lagi saya dapat bertemu dengan bulan yang penuh maghfirah dan juga penuh dengan ganjaran atas segala amal kebaikan yang dibuat.. Gembira sangat rasa hati. Ramadhan kali ni saya sambut amat berbeza sekali dengan tahun2 yang lalu..



"Ramadhan kami yang pertama"

Kalau dulu berbuka bersama keluarga dan kawan2 di rumah sewa, tapi kali ni kena berpuasa, bersahur dan berbuka sebagai Puan Zurina.. seronok menggalas tugas sebagai seorang isteri. kalau dulu berbuka ala kadar atau beli je kat bazar ramadhan, kali ni saya amatlah excited untuk memasak buat my cayang. Walaupun saya masak simple2 je..(sbb makan berdua) tapi my cayang makan punyalah banyak..kalau beli kat bazar, sure dia makan tak habis punya..ermmm happynya rasa bila kita masak ada yang sudi menghabiskan! dan tambahlah pengalaman baru kena bangun awal untuk masak sahur..

Yang paling bahagia bila berdua, dapat menunaikan ibadah bersama..thanks to my cayang yang sudi balik petang sepanjang bulan puasa ni sbb nak g terawih sama2.

Berpuasa di rumah baru..

Malam 30 Syaaban, selepas pengumuman puasa, saya n hubby berangkat dari rumah mertua ke rumah kami yang baru di taman bukit dhalia, pasir gudang..disbbkan mak mertua saya pesan, nak masuk rumah baru eloklah malam jumaat.So,berbekalkan beras, gula, garam dan lesung batu yang diberi mak, kami pun berpindahlah malam tu...very simbolik kan! hee..ape ertinyanya???2 bulan saya menumpang di rumah mertua sementara tunggu rumah kami siap. dan 28 tahun bagi my hubby, nampak sangatt muke manja abg yang berat hati nak tinggalkan mak dan ayah... alhamdulillah semuanya dah ok sekarang dan rumah pun masih dalam proses ubahsuai skit2..nak mengemopnya..aduhaiiii...bercinta rasa!

Masih dalam pantang..

ni part yang sedey nak tulis..tapi itulah hakikatnya...huhu..ikotkan doc, 1minggu dah recover untuk proses D&C. tapi orang melayu ni banyak pulak pantang larangnya...ermm so, terpaksalah ikut walaupun hati ni meronta2 je. ikotkan mak cik kena pantang 40 hari, mak saya 2minggu je dah cukup ( biasalah dia bidan kerajaan), makmertua kata 40 hari gak..huhu..so??? buat je takat termampu..heeeeee...

Friday, August 14, 2009

What is a blighted ovum?

A blighted ovum (also known as “anembryonic pregnancy”) happens when a fertilized egg attaches itself to the uterine wall, but the embryo does not develop. Cells develop to form the pregnancy sac, but not the embryo itself. A blighted ovum usually occurs within the first trimester before a woman knows she is pregnant. A high level of chromosome abnormalities usually causes a woman’s body to naturally miscarry.
How do I know if I am having or have had a blighted ovum?

A blighted ovum can occur very early in pregnancy, before most women even know that they are pregnant. You may experience signs of pregnancy such as a missed or late menstrual period and even a positive pregnancy test. It is possible that you may have minor abdominal cramps, minor vaginal spotting or bleeding. As with a normal period, your body may flush the uterine lining, but your period may be a little heavier than usual.

Many women assume their pregnancies are on track because their hCG levels are increasing. The placenta can continue to grow and support itself without a baby for a short time, and pregnancy hormones can continue to rise, which would lead a woman to believe she is still pregnant. A diagnosis is usually not made until an ultrasound test shows either an empty womb or an empty birth sac.

What causes a blighted ovum?

A blighted ovum is the cause of about 50% of first trimester miscarriages and is usually the result of chromosomal problems. A woman’s body recognizes abnormal chromosomes in a fetus and naturally does not try to continue the pregnancy because the fetus will not develop into a normal, healthy baby. This can be caused by abnormal cell division, or poor quality sperm or egg.

Should I have a D&C or wait for a natural miscarriage?

This is a decision only you can make for yourself. Most doctors do not recommend a D&C for an early pregnancy loss. It is believed that a woman’s body is capable of passing tissue on its own and there is no need for an invasive surgical procedure with a risk of complications. A D&C would, however, be beneficial if you were planning on having a pathologist examine the tissues to determine a reason for the miscarriage. Some women feel a D&C procedure helps with closure, mentally and physically.

[b]How can a blighted ovum be prevented?


Unfortunately, in most cases a blighted ovum cannot be prevented. Some couples will seek out genetic testing if multiple early pregnancy loss occurs. A blighted ovum is often a one time occurrence, and rarely will a woman experience more than one. Most doctors recommend couples wait at least 1-3 regular menstrual cycles before trying to conceive again after any type of miscarriage.

Setelah 5 Hari Berpantang

"Nampaknya baby adik ni tak jadi la dik"..sebaris ayat yang disampaikan doktor padaku masih melekat dalam ingatan hingga kini...

Hujung minggu lepas (09.08.09) sedikit pendarahan telah terjadi dan saya rasa risau sangat,teringat pesan nurse aritu, kalau keluar darah sikit pun cepat2 pergi hospital. malam tu, saya mengajak suami untuk pergi berjumpa doktor. Pada ketika ini mengikut kiraan saya, usia kandungan adalah 11 minggu. Sepatutnya janin ini telah mempunyai denyutan nadi dan beberapa organ penting telah terbentuk..ermmm saya sememangnya agak teruja untuk melihat rupa bentuknya.

Setelah hampir 1 jam menunggu giliran di klinik (Klinik Rabbisyafinna-klinik wanita dan kanak2), nama saya dipanggil untuk pemeriksaan. Setelah menceritakaan keadaan saya, doktor mengambil keputusan untuk scan perut saya..dan keputusannnyaa..amat mengecewakan..my baby not dev since 7 weeks. means it's blighted ovum! persenyawaan berjaya berlaku tapi pembahagaian embrio tidak mencukupi untuk janin terbentuk.. ermmm suami saya dipanggil untuk melihat sendiri dan doktor menjelaskan padanya..kerana confirm saya sudah tidak mampu berkata2!!! malam itu hanya berakhir dengan air mata..... terimakasih kepada my beloved hubby yang tak jemu memujuk dan memberi kata2 semangat! love u so much dear.

Doktor mencandangkan agar saya mencuci rahim di mana2 hospital.Kalau tak di cuci ianya akan busuk di dalam dan akan mendatangkan lebih banyak masalah selepas ini. Dan hasil perbincangan dengan suami, hari Isnin saya ditemani suami dan mak mertua ke sebuah klinik pakar untuk menjalankan prosedur yang di syorkan.

Saya berjumpa dengan Dr. Hoo. Seorang doc yang lemah lembut dan senyum jer...lega sikit rasa gemuruh di dada. Setelah bincang2, prosedur yang dibuat ialah:

9.30 pg-scan perut untuk confirmation, confirm blinded ovum!
10.00 pg- doc masukkan ubat melalui vagina untuk lembutkan dinding uterus yang nak dicuci.kena tungu 3 jam baru boleh cuci (doc akan sedut semua drh keluar, ermm bukan korek macam kat gov hsptl!)
10.00 - 12.00 - perut rasa sengal2..doc suruh g jalan2, minum2 dulu.lepas sejam, sikit je darah yang keluar. so smpat saya dan suami dan mak g shopping kat The Store..heeee
1.00 - setelah tunggu giliran, saya dipanggil masuk ke bilik prosedur di jalankan..( bilik bedah kecik n simple je) .Kerja pantas misi dan Dr. Hoo membuatkan saya tidak smpat berdebar, saya baring je, terus dia minta saya hulurkan tangan untuk dibius..rasanya beberapa saat je kot saya sedar,(smpat la saya berzikir dan selawat minta semuanya selamat dan lancar).. lepas tu terus tidur..
2.30 ptg- saya tersedar dan rasa pening2, rehat sekejap, sb masih bleeding (ada kat ward smntara)
3.00 ptg - saya keluar dan jumpa my husband n mak..lepas tu terus balik..

dan sekarang telah 5 hari saya berpantang di rumah mak mertua...

Saturday, July 25, 2009

Berlalunya Rejab, bulan yang Mulia

salam hujung minggu buat semua, dan buat diri saya yang tengah kebosanan dan kekeringan idea.. dok tunggu xmuncul2 idea nak tulis ape..sampai berakhir sudah Rejab, tanpa saya sedari.

Setiap hari ada kawan2 berpuasa dan mengingatkan saya ttg puasa sunat Rejab. Alhamdulillah, terimakasih2 kawan2. tapi keadaan diri yang amat cepat keletihan buat saya kalah dengan niat sendiri...setiap hari niat nak puasa,..tapi sampai shj sekolah..kantin yang saya singgah dulu..mmg tak tahan dah..kena makan dulu baru ok..kalau x sehari la badan saya berangin..sampailah berakhirnya Rejab. sehari pun saya tak dapat tunaikan niat saya untuk berpuasa.

awal Syaaban ni, saya kerap muntah pula, dan selera makan pun makin berkurang..ujian lagi untuk saya. cam na ni nak puasa????doa saya semoga syaaban yang Mulia ini saya diberi kekuatan untuk berpuasa.. latihan untuk diri saya menghadapi Ramadhan dalam keadaan berbadan dua..

Friday, July 17, 2009

i'm now in first trimester pregnancy!


~8 weeks~

it's miracle, thanks GOD! my hubby orang yang paling happy dan paling terkejut atas kehamilan ni, sampai tak boleh nak berkata2.diam sepanjang malam..mungkin memikirkan dirinya yang bakal nak jadi ayah.. :D

Seluruh keluarga saya juga amat gembira dengan berita ini..."dia" bakal menjadi cucu sulung keluarga Haji Ahmad Phuat& Hjh Midah.

Perasaan saya?? saya dah jangkakan dari awal yang saya akan pregnant, sbb saya telah mengira kitar period 5 bulan sebelum kawen dan masa perkahwinan adalah tarikh yang paling subur.. ermmm selepas menanti period pertama lepas kawen tidak muncil tiba,dengan perasan yang amat berdebar, saya mengambil keputusan untuk membuat pregnancy test..it's positif! semua perasaan ada time tu, malu,takut, seram, terkejut, gembira dan sebagainya bercampur menjadi satu!

and now saya rasa xsabarnya nak habiskan trimester pertama ni! alhamdulillah awalnya saya tak pulak loya atau muntah2.. doktor cakap badan saya fit..tapi sejak usia kandungan masuk 8 minggu, saya cepat letih dan selalu kerap rasa nak demam.lemahnya badan rasa...nak naik turuun tangga masuk kelas pun rasa berat sangat kaki.. xmudah rupanya nak jadi ibu. hari ni saya terpaksa lagi MC kerana badan yang letih sbb demam dan selsema... seharian saya rehat2 sahaja di rumah. semoga segala kasakitan menghapuskan dosa dan menjadikan saya lebih kuat mengharungi 9 bulan fasa kehamilan..

Tuesday, July 14, 2009

Aku Seorang Isteri..

Sabda Rasulullah SAW:

"Sekiranya aku ini orang yang menyuruh mana-mana orang supaya sujud kepada orang lain tentu sekali aku akan menyuruh isteri sujud kepada suaminya.

(Riwayat Abu Daud dan al-Hakim)


menghayati hadis ini membuatkan saya rasa beratnya amanah seorang isteri. TAAT mmg senang dan mudah di sebutkan, tapi untuk melaksanakannya belum tentu dapat di lakukan 100% .takutnyaaaa...pejam celik dah sebulan lebih saya bergelar isteri, ape yang saya dah lakukan untuk suami saya?? soalan yang sering saya tanya pada diri sendiri sebagai muhasabah harian.. kadang2 lupa diri gak..hehe rasa mcam masih bujang...nak enjoy jer!

sekarang kena fikir dan buat keje berdua, saya dan cikzul...solat berdua (emmm de best moment in my life!), makan dan minum berdua, shopping berdua, nak kuar jalan mesti berdua,..semuanya kena ingat dia jugak!

tapi satu benda yang paling berubah ttg hidup saya, balik sekolah mesti cepat! heee..counting times to meet my hubby! balik tido supaya tak terasa masa yang panjang sementara wait my hubby balik jam 6ptg..huhu dasyat nyer rindu ni....huhuhu.

Zue&Zul

Taman Rinting, johor


Sunday, July 12, 2009

Dia..kurniaan yang terindah..


Terima kasih Allah kerana menganugerahkan dia sebagai teman hidupku...semoga cinta yang bersemi mekar hingga ke syurga dan sentiasa berada dalam keberkatannya.



Keluarga bahagia Haji Ahmad Phuat dan Hajjah Midah dengan menantu pertamanya...Zulkefly bin Mohamed Noor. Dulu berenam, sekarang dah tujuh..tahun depan lapan, insyaAllah.



Ayah dan Mak mertua saya.Mohamed Noor Bin Sabar dan Puan Pon Bt Kasan (orang yang bertanggungjawab memperkenalkan saya dengan anaknya!)

Profile suami saya :)

Nama: Zulkefly bin Mohamed Noor
Umur: 28 tahun
Anak ke 3 dari 6 adik beradik
Ketinggian : 174cm...bezanya dengan saya!
Berat : 75kg
Blood group: O+ve

Alamat: Taman Rinting, Pasir Gudang,Johor (tmpat saya menginap sekarang...huhu..tumpang umah mak mentua jap)

Pekerjaan: Crane Operator, MMHE Pasir Gudang.

Hobi: dulu bola sepak, sekarang memancing kot! heeee baru sebulan kawen...lepas ni baru tau hobi sebenar dan terkini :)

Prinsip Hidup: Jgn berhenti bebuat baik pada orang- kalau orang buat jahat, diam jer.. ( ayat yang sering diulang2 pada saya dari mula kenal) huhu..tabik la ngan abang!

Dia seorang yang pendiam...kontra dengan saya, tak cerewet dan senang dibawa berbincang..hee..alhamdulillah kehadiran dia melengkapkan saya dan membuatkan hidup saya lebih sempurna, lebih tenang dan setiap detik lebih bermakna! love u so much...


puncak yang menyaksikan cinta kami.. :) Bukit Mat Chincang, Langkawi

Saturday, June 27, 2009

Terima Kasih sudi memenuhi undangan

alhamdulillah...hari ini diberi kekuatan dan idea olehNya untuk menulis dan mengemaskini blog..pertamanya of course nak ucapkan terima kasih buat semua yang sudi menghadiri majlis saya di Kedah dan di johor.

1. a very big thanks to my beloved sister, neni yang sudi menemani dan membantu akak dari majlis nikah sampai habis majlis hari sabtu...
2. a special thanks to ana, bonda, kak wani dan kak teh yang travel jauh semata2 menghadiri majlis zu...semoga aura pengantin zu sampai pada kalian berempat.. :D
3. azhar, as, pudin, kak ida dan ismah- terima kasih datang jugak korang ke rumah zu.
4. hafni, siddiq dan hamizan- semoga ukhwah kita kekal berpanjangan..
5. Pn yusni dan ustz asyraf- tetamu dekat yang paling lambat sampai..heee...apepun ia adalah kehadiran yang ttp dinanti.
6. nittie dan suami - pengantin baru yang menjadi tetamu paling akhir.(8.00pm-majlis berakhir!)
7. terima kasih juga atas doa sahabat2 sekalian.

Kehadiran sahabat sekalian sememangnya memeriahkan majlis kami dan di sudut hati saya rasa terharu yang teramat sangat! terima kasih sekali lagi. dan terima kasih juga atas hadiah2 yang telah diberikan..

Friday, May 22, 2009

undangan walimah zurina& zulkefly

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Maha Penyanyang.


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh…

Maha suci Allah yang telah menciptakan makhluk-Nya berpasang-pasangan…


Ya Allah perkenankanlah kami :

ZURINA BT AHMAD PHUAT

&

ZULKEFLY BIN MOHAMED NOR


untuk melaksanakan syariat-Mu dan menurut sunnah Rasul-Mu dengan mengikat perjanjian kasih dalam membentuk usrah yang Engkau limpah dengan sakinah, mawaddah dan rahmah…


Maka dengan itu, berbekal niat suci karena Allah S.W.T, kami bagi pihak keluarga masing-masing mengundang

sahabat-sahabat IMATCH, AVICENNA, EX MAAHADIAN, EX UM, guru2 SMKDC dan semua yang mengenali saya,

hadir ke Walimatul `Arus kami yang Insya Allah akan berlangsung pada :

hari SABTU 6 JUN 2009

di kediaman pihak pengantin perempuan yang beralamat di:

NO 76, JALAN SIRA, PEKAN PULAI,

09100 BALING, KEDAH

Adalah menjadi suatu penghormatan dan kebahagiaan bagi kami apabila sahabat-sahabat sekalian berkenan hadir untuk memberikan doa restu kepada kami.


Sekian, Wassalamu'alaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh…


Tuesday, May 19, 2009

SELAMAT HARI GURU..cikgu!

Selamat Hari Guru buat semua sahabat yang bergelar pendidik..semoga kita terus tabah dalam mendidik anak bangsa menjadi insan berguna.

terima kasih buat MAK yang menjadi orang pertama mengucapkan selamat hari guru untuk kak ngah..dgn ucapan "be the best teacher"! insyaAllah akan kak ngah usahakan cita2 mak ini.

terima kasih buat pelajar2 yang mengucapkan happy teachers day untuk saya... semoga Allah makbulkan doa yang kalian titipkan buat cikgu.

terima kasih juga atas hadiah2 yang telah di beri...rasanya tahun ni paling banyak dapat hadiah..hari ni saya pakai tudung baru hadiah dari shuhadah..terima kasih ya! semoga Allah membalas niat suci kalian dengan kejayaan dalam peperiksaan yang sedang berlangsung.

tak lupa juga saya nak ucapkan jutaan terima kasih buat semua guru-guru yang pernah mengajar saya! walaupun tak bertentang mata, doa buat kalian sentiasa saya panjatkan. kerana guru saya berjaya sekarang, menjadi pewaris penjana negara bangsa!

Tuesday, April 28, 2009

no mood to write until........

"selamat menjelajah ke alam buku"

kembali menyuburkan hobi yang sekian lama ditinggalkan...

terima kasih buat kak fatim dan shikin yang selalu memotivasikan saya untuk terus melekat dengan buku..

Saturday, April 25, 2009

Memahami Konsep Amar Makruf, Nahi Mungkar.

Menjadi kewajipan setiap orang Islam untuk melakukan “al-Amr bil Ma’ruf” iaitu menyeru kepada kebaikan “wa al-Nahyu an al-Mungkar” mencegah kemungkaran. Ini berdasarkan firman Allah s.w.t. di dalam al-Quran yang sangat banyak menjelaskan perkara ini antaranya surah Ali Imran ayat 104:

َولتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُوْنَ إلَى الخَيْرِ وَيَأمُرُونَ بِالمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ المُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ المُفْلِحُونَ

Maksudnya:

Dan hendaklah ada diantara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyeru kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang mungkar, merekalah orang-orang yang beruntung.

Juga firman-Nya di dalam surah Ali Imran ayat 110:

كُنْـتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأمُرُونَ بِالمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ المُنْكَرِ
Maksudnya:

Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang mungkar.

Begitu juga Allah menjelaskan di dalam surah al-Taubah ayat 71:

وَالمُؤْمِنُوْنَ وَالمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَآءُ بَعْضٍ يأمُرُونَ بِالمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ المُنْكَرِ
Maksudnya:
Dan orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan, sebahagian mereka adalah menjadi penolong bagi sebahagian yang lain, mereka menyuruh mengerjakan yang ma’ruf, mencegah dari yang mungkar.

Secara umumnya perkataan ma’ruf bermaksud segala apa yang disukai, diredhai dan diperintahkan untuk melakukannya oleh Allah s.w.t. Mungkar pula bermaksud segala yang dibenci, dimurkai dan diperintahkan untuk menjauhinya oleh Allah s.w.t.

Hukum Amar ma’ruf ini menurut Jumhur para ulama’ merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Ini bermaksud hendaklah ada sebahagian dari umat Islam yang melaksanakannya, sekiranya tiada maka kesemua umat Islam akan menanggung dosanya.

Perbuatan mengintai serta (tatabbu’) mencari-cari keaiban orang lain.

Perlu difahami bahawa dalam melaksanakan al-Amru bil Ma’ruf wa al-Nahyu an al-Munkar Islam telah menggariskan beberapa panduan atau syarat-syarat yang mesti dipenuhi untuk menghalang perbuatan itu berlaku.

Syarat pertama: Hendaklah perbuatan yang hendak ditegah itu ialah perbuatan mungkar menurut pengertian syarak.

Syarat kedua: Hendaklah perkara mungkar itu berlaku pada waktu itu.

Syarat ketiga: Hendaklah perbuatan mungkar itu berlaku secara zahir terang-terangan, bukan dengan cara (tajassus) mengintip. Ini kerana Islam hanya membenarkan menghukum sesama manusia secara zahirnya sahaja.

Syarat keempat: Perkara mungkar tersebut diketahui umum tanpa memerlukan seseorang itu berijtihad. (Al-Amr bil ma’ruf wan Nahyu anil Mungkar, Ibn Taimiyyah, muqaddimah muhaqqiq hlm.26)

Maka perbuatan mengintai pasangan berkhalwat di tempat yang tersembunyi seperti hotel atau dirumah tidak menepati syarat yang ketiga iaitu hendaklah perbuatan mungkar itu berlaku secara zahir. Berlaku secara zahir seperti ditempat-tempat awam contohnya di taman rekreasi, di laluan-laluan orang ramai dan sebagainya.

Sebab itu Nabi s.a.w. bersabda:

مَنْ رَآى مِنْكُم مُنكَراً فَلْيُغَيِّرهُ بِيَدِهِ، فإن لَم يَستَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فإن لَم يَستَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أضْعَفُ الإيْمَانِ.

Sesiapa antara kamu yang melihat satu kemungkaran, maka ubahlah ia dengan tangannya, sekiranya tidak mampu maka ubahlah dengan lidahnya, sekiranya tidak mampu ubahlah dengan hatinya dan itu selemah-lemah iman. (hadis Muslim)

Jelas dari hadis ini Nabi s.a.w. menyatakan sesiapa yang melihat kemungkaran, Nabi s.a.w. tidak menyatakan sesiapa yang mencari-cari atau mengintai orang yang melakukan kemungkaran. Maka sekiranya kemungkaran berlaku terang-terangan maka wajib ketika itu menghalanginya daripada berlaku. Adapun kemungkaran yang berlaku secara tertutup atau yang dilakukan secara tersembunyi yang tidak dilihat oleh orang maka bukanlah menjadi kewajipan umat Islam untuk pergi mencari dan mengintai untuk mencegahnya.

Allah s.w.t. berfirman di dalam surah al-Hujurat ayat 12:

يا أيها الذين آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيراً مِنَ الظنِّ إن بَعْضَ الظنِّ إثم ولا تَجَسَّسُوْا

Maksudnya:
Wahai orang-orang yang beriman jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebahagian dari prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain.

Ibn Jarir al-Thobari ketika menafsirkan ayat ini (La Tajassasu) bermaksud jangan kamu mencari-cari atau mengintip aurat sebahagian yang lain. (Aurat bermaksud keburukan seseorang atau sesuatu yang apabila terlihat akan menyebabkan rasa malu. Mukhtar al-Sihah). Dan jangan kamu mencari-cari apa yang tersembunyi atau yang menjadi rahsianya untuk menzahirkan keaibannya. Tetapi cukuplah bagimu apa yang zahir daripada

Nabi s.a.w. bersabda:

ولا تتبعوا عوراتهم فإنه من تتبع عورة أخيه المسلم تتبع الله عورته، ومن تتبع الله عورته يفضحه ولو في جوف بيته.
Jangan kamu mencari-cari aurat (keaiban) mereka (orang Islam) sesungguhnya sesiapa yang mencari-cari aurat (keaiban) saudara seislamnya Allah akan mencari-cari aurat (keaibannya) dan barangsiapa yang Allah cari keaibannya maka akan terbukalah aibnya sekalipun sesuatu yang tersembunyi di dalam rumahnya. (hadis riwayat al-Tirmizi, beliau berkata Hasan Gharib)

Kita mohon kepada Allah s.w.t. agar menutup keaiban kita.

Imam Ahmad ditanya tentang seorang yang mendengar sesuatu perbuatan mungkar tetapi dia tidak melihat atau tidak tahu di mana tempatnya. Imam Ahmad menjawab apa yang tidak kamu lihat maka jangan kamu pergi mencarinya. (Man allazi yughaiirul munkar wa kaifa, Dr. Mahmud Muhammad ‘Ammarah, hlm. 84)

Imam Ibnul Jauzi berkata: “Sesiapa yang menutup perbuatan maksiatnya di dalam rumahnya, menutup pintunya, tidak boleh mengintai dan mencari-carinya kecuali sekiranya terzahir apa-apa yang kita tahu ianya perbuatan yang haram seperti terdengar suara-suara seruling (alat musik), maka sesiapa yang mendengar perkara tersebut ia boleh masuk dan memecahkannya dan sekiranya terhidu bau arak maka yang jelas boleh menegahnya. (Al-Amr bil ma’ruf wan Nahyu anil Mungkar, Ibn Taimiyyah, muqaddimah muhaqqiq hlm.26)

Persoalannya berapa banyak kemungkaran yang berlaku di depan mata, di tempat-tempat terbuka yang lebih utama untuk dicegah tetapi tiada sebarang tindakan dilakukan untuk mencegahnya, baik di pihak yang berkuasa mahupun di pihak masyarakat umumnya. Yang menjadi tumpuan hanyalah ditempat-tempat yang tersembunyi dan tersorok yang kita tidak dipertanggungjawabk an pun untuk mencari dan menyelidikinya. Perbuatan mereka yang melakukan maksiat atau kemungkaran secara tersembunyi itu adalah urusan Allah s.w.t. sekiranya Allah ingin Allah akan mengampunkan mereka dan sekiranya Allah ingin Allah akan mengazab mereka.

Perhatian: Tidak bermaksud disini merelakan atau membiarkan sesuatu perkara munkar dan maksiat itu berlaku, bahkan tidak meredhoinya tetapi Allah s.w.t. tidak membebankan hamba-Nya dengan perkara yang tidak mampu dibuat. Insan hanya boleh menghukum secara zahirnya sahaja, adapun yang batin yang tidak dapat dilihat, urusan itu diserahkan kepada Allah s.w.t.

Tidak syak lagi mereka yang melakukan kemungkaran secara tersembunyi lebih baik dari mereka yang melakukannya secara terang-terangan. Namun kedua-duanya tidak akan terlepas dari hukuman, sekiranya terlepas mahkamah di dunia maka sesungguhnya ia akan berhadapan dengan mahkamah Qadi Rabbul Jalil di akhirat kelak.

Allah berfirman di dalam surah al-Nur ayat 19:

إنَّ الذِيْنَ يُحِبُّونَ أن تَشِيْعَ الفَاحِشَةُ فِي الذِيْنَ ءَامَنُوْا لَهُمْ عَذَابٌ ألِيْمٌ فِي الدُّنْياَ وَالآخِرَةِ واللهُ يَعْلَمُ وَأنْتُمْ لاَ تَعْلَمُوْنَ.

Maksudnya:
Sesungguhnya orang-orang yang ingin agar berita perbuatan yang amat keji itu tersiar dikalangan orang-orang yang beriman bagi mereka azab yang pedih di dunia dan di akhirat dan Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.

Abu Hurairah meriwayatkan:

سمعت رسول الله r يقول: كُلُّ أُمَّتِي مُعاَفَى إلاَّ المُجَاهِرِيْنَ، وإنَّ مِنَ المُجَاهَرَةِ أن يَعْمَلَ الرَّجُلُ بِاللَّيلِ عَمَلاً، ثُمَّ يُصْبِحَ وقَدْ سَتَرَهُ اللهُ عَلَيْهِ فيقول: يا فُلاَنُ عَمِلْتُ البَارِحَةَ كذا وكذا، وقد بَاتَ يَستُرُهُ رَبُّهُ، ويُصْبِحُ يَكْشِفُ سَتْرَ اللهِ عَنْهُ.

Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: Setiap umatku selamat dari lidah-lidah manusia kecuali al-Mujahirin (orang yang berbangga memberitahu orang lain tentang kemaksiatan yang dilakukannya) diantara mereka ada yang melakukan sesuatu maksiat pada waktu malamnya, sehingga pagi Allah telah menutup keaibannya (Allah telah menutup perkara maksiat yang dilakukannya pada waktu malam) tetapi pada keesokannya mereka berkata: hai fulan semalam aku telah melakukan ini dan itu (dia menceritakan maksiat yang dilakukan) sedangkan pada malamnya Allah telah menutup aibnya tetapi apabila siang dia sendiri telah membuka apa yang Allah telah tutupkan tentang dirinya.

Daripada hadis ini hendaklah kita insaf akan diri kita, terkadang kita melakukan dosa dan kemaksiatan kepada Allah, tetapi dengan rahmat-Nya keaiban kita ditutup oleh Allah s.w.t. Sesungguhnya orang yang berbangga memperlihatkan kemungkarannya dihadapan orang lain telah melakukan beberapa kesalahan jenayah

Friday, April 17, 2009

happy besday mak!


mak yang kak ngah sayang....

selamat hari lahir buat mak ,Midah bt Abd Rahman, yang ke-52 tahun pada 16 April yang lalu...hari ni baru smpat nak tulis. tapi dah sms mak wish happy besday..nak call jauh sangat. mak, abah n achik ada kat mekah menunaikan umrah...

semoga mak sentiasa sihat dalam menunaikan ibadah umrah di tanah suci.. kak ngah sayanggggggggg mak! tak sabar tunggu mak balik....huhu

Friday, April 10, 2009

cikgu zurina tak sporting???

hari ni saya dapat komplen dari pelajar... cikgu zurina tu nampak cam baik, tapi tak sporting.....hermm! ape kes ni???

sbbnya, hari ni saya buat spot check pelajar Islam dan semua pelajar yang bersalah kena rekod kes dalam profil disiplin, no excuse! merayu sampai nak kuar air mata pun saya cakap tak boleh, maka tak boleh la..faham??? maka beraturla lebih kurang 30 pelajar di bilik disiplin atas pelbagai kesalahan... pengajaran pertama!

before balik hari ni, spot cek pelajar perempuan India bawa handphone..ni kes berat, so lagila no excuse..merayulah cam na pun sampai dah hentak2 kaki,mata jeling2.nak protes la tu sbb hari ni teacher zurina amatlah tidak sporting! cikgu awak ni tak heran sikit pun..yang salah ttp salah! saya jumpa 1 fon dlam br* dan 1 lagi dalam beg..

i'll see your parent after this!

Tuesday, April 7, 2009

untuk tatapan kak fatin..heeee


barisan penanggah..heeee..cun2 tu


ni la chefnyaaaaa..ermm resepi ape tu??macam sedap je..


tukang kacau!...........


sejuk hati tengok...


Kem Motivasi Kepimpinan Pelajar..

disbbkan kelajuan broadband yang baik, ia mengizinkan saya meng"upload" gamabr2 di atas ni.. selain dari aktiviti dalam gambar ni, sumenya tak best untuk diceritakan! huhu

Thursday, April 2, 2009

Pertandingan Pelancaran Roket

Tarikh : 2 April 2009
Tempat : Padang SMKDC
Acara: Pertandingan Pelancaran Roket
Kategori: Parachute dan Sasaran
Sempena : BULAN SAINS DAN MATEMATIK,SMKDC
Cikgu terlibat: Cikgu Adli dan Cikgu Zurina
Jenis roket: botol air 1.5 liter...sayap dan aksesori lain adalah mengikut kreativiti pelajar.

A big2 thanks to : mustaqim, haizel dan izudin (5LTK) yang setia membantu cikgu dari mula hingga akhir petandingan.thanks juga pada Cikgu Megat yang susah2 tolong jaga masa dan ambilkan gambar...ni antara gambar2 yang sempat di "belutut" dari handset Cikgu Megat...
.
pam jgn tak pam! cikgu adli tgh pastikan tekanan tak lebih dari 60psi...uishhh garangnyaaa


kategori parachute....tahniah buat pelajar smkdc yang kreatif sangatt! best la payung terjun korang...


tugas saya mengambil keputusan laaaa...

masalah teknikal....cikgu adli sdg membantu! ape yang penting....kerjasama!!!heeeee




suasana yang meriah di padang pada waktu petang...seramai 13 kumpulan telah menyertai acara ni...tunggu keputusan isnin ni yaaaaaaaa...tahniah...tahniah...tahniah!!!!!!!!

Walaupun penat dan letih menanti kesemua roket dilancarkan, cikgu berasa sangat puas hati dan gembira dengan hasil yang kamu lakukan...alhamdulillah semua selamat dan tiada kejadian yang tidak di ingini berlaku..terima kasih kepada semua peserta yang telah mematuhi semua arahan keselamatan...tahun depan insyaAllah kita cuba lagi. semoga kamu semua terus semangat untuk mencuba..

Wednesday, April 1, 2009

SMK DESA CEMERLANG @ SMK Degree of Champion!

wahhh...nama baru yang diberi oleh pengetua SMK DC, Tn Haji Ismail bin Rosdi. Tahniah kerana telah memperkenalkan budaya cemerlang dan memberi nafas baru kepada SMKDC..walauuuuuuuuuuupun, cikgu-cikgunya hampir tidak bernafas mengejar dateline dan menyiapkan pelbagai tugasan.

" cikgu-cikgu saya dah penat melaksanakan pelbagai tugasan dan kerja yang dipertanggungjawabkan..cuti sekolah saya minta cikgu cari modul yang boleh digunakan masa P&P dari negeri-negeri lain, waktu petang saya minta mereka melatih pelajar-pelajar di padang.." -petikan kata-kata tuan haji dalam ceramah PIBG! baru-baru ni.

3 bulan persekolahan...boleh dikira dengan jari berapa kali sahaja kami boleh balik awal.. hari-hari mesti ada meeting atau avtiviti pelajar! selagi pelajar tak balik, cikgu pun tak boleh balik..hari-hari balik kul 5 macam keje ofis la pulak! nak buat cam na kan..cikgu kan umpama lilin..sanggup bakar diri untuk kesenangan orang lain..

minggu ni kami ada kem motivasi pelajar,ptg ni meeting, jgnla saya kena jadi kem komandan lagi.. dah 2 kali jadi......letih2! nak cuba jugak keje lain...

sering kali saya mengadu keletihan dan kepenatan, badan tak pernah rasa cukup rehat, saya tak pasti saya saje atau cikgu-cikgu lain pun sama..pagi-pagi saya tanamkan dalam diri...kuatkan semangat...saya pasti boleh! depan pelajar mesti berlakon kuat..cergas dan semangat..jgn sampai aura penat cikgu sampai pada kamu semua..

sabarlah wahai diri...keselepas kesusahan pasti ada kesenangan! itukan janji Allah pada hambanya yang bersabar...

semoga SMK DC bakal malahirkan modal insan yang CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG.. Doa cikgu sentiasa ada buat kamu semua..

Monday, March 30, 2009

DOA BUAT SAHABATku.,,,ike.

buat sahabatku yang tersayang, ike...semoga Allah mudahkan sahabat untuk melahirkan zuriat tersayang, penyambung mata rantai perjuangan Rasulullah..zu sentiasa mendoakan ike yang sedang menanti saat melahirkan tabah dan sabar (walaupun date due dah lama berlalu).semoga selamat semuanyaaaaa...

buat sahabatku yang lain, doa untuk kalian jua...

Saturday, March 28, 2009

cerita satu minggu....

ahad- alhamdulillah, setelah perjalanan yang panjang bersama kakak tersayang..jam 9 pagi saya tiba di terminal bas larkin johor...setelah seminggu menghabiskan masa di kampung halaman. Pekan Pulai, Baling Kedah DARUL AMAN.

isnin - saya betul-betul bersemangat ke sekolah hari ni...otak baru rasa lapang dari segala serabut yang telah mencuri fokus saya selama ini. banyak kes di sekolah yang telah saya abaikan..kesian khalid dan ferdous.sampai serabut muka, rupanya masa cuti pun terpaksa menghadap kes yang agak berat.very pity to them!.bersalahnya rasa..mohon ampun ye kawan.

selasa - saya berkurung dalam bilik disiplin. cuba selesaikan senarai semak buang pelajar...khalid dah ajar semalam..hari ni kena praktis- dapat selesaikan 1 saja pelajar..susah tau nak semak kes2 dari mula dia f1 sampai sekarang dah f5..toing..toing...pening!

rabu -mesyuarat audit akademik SPM. subject saya jatuh sikit! sedey.....tapi bilangan A meningkat..alhamdulillah...

khamis- kursus STUDM dan SSDM -sistem tadbir urus disiplin murid... waaaaaaaaaaa...a lot of works to do after this! sume yang di buat manual sebelum ini perlu di "komputer" kan..secara peribadi...mmg bagus sistem ni, tapi kerja pengkeranian saya akan bertambah setahun ni...tahun depan mungkin dah ok skit, bila semua maklumat pelajar dah get ready! just click...

jumaat - very tension day! hari ni raptai untuk mesyuarat PIBG dan penyampaian anugerah pelajar.. sepatutnya juruacara majlis dua orang tapi ..cikgu laki ni suka tul buat hal, suka-suka hati passing tugas pada orang lain.lepas tu sume buat tak tahu jer...terkontang kanting saya...skrip dah la saya yang readykan semuanyaaaaaaaa..baca pun tak boleh ka????tension dan geram menjadi 1...sedeynyaaa....after 1 hour, pertolongan Allah sampai jua...terima kasih yana sbb tolong zu jadi mc esok..after school- terus saya g spa ngan iza!

sabtu....hari ni, MESYUARAT AGONG PIBG DAN MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR. jom ke sekolah!

Friday, March 20, 2009

ape yang hilang dalam hidup anda???

hilang duit, hanya sedikit sahaja yang hilang,
hilang cinta, hanya separuh sahaja yang hilang.
hilang semangat???? semua sekali dalam hidup anda akan hilang!!!

fikir2 kan...

Wednesday, March 18, 2009

THINGS TO BUY OR THINK TO BUY??

Hari ni saya menghabiskan masa sehari bersama mak, achik, adik eik dan adik wan bershopping sakannnnn... mak amik cuti sbb nak g shopping..heee..we all pilih g sunway carnival kat bukit mertajam sbb sume yang nak dibeli ada kat situ..kerja saya mcam biasa dari kecik sampai besar..listkan barang yang nak dibeli sebelum pegi shoppping. Mak n achik nak beli bagasi untuk pegi umrah, saya nak menghabiskan wang kat kedai A tu Z (macam2 ada!) adik nak beli baju kat alikhsan.tentunya list saya lebih panjang dari yang lain!

setelah bershopping habis, tepat jam 6 ptg kami pun sampai rumah..letihnyaaaaaaa...act 2 tempat kami jalan..bukit mertajam dan sungai petani..alang2 dah cuti mak nak jalan sakan...

sampai je rumah...saya pun buka la list yang dibawa untuk buat checklist semula..barang ape yang dah dibeli dan belumm..

" mak..gheja kak ngah ni dari kecik sampai besaq...asyik pi kedai ja...buat list, pastu beli....beli.....beli...."
" itulah hang, tak tau la bila nak pencen..asyik membeli ja...tak boleh ada duit skit.. lepas ni hang kena tukaq...bukan lagi things to buy, tapi think to buy"...kena fikir dulu sebelum beli...

opppssss terdiam terus saya...betul jugak tuuu, zaman ekonomi dah meleset ni kena jimat2 skit...

Monday, March 16, 2009

SELAMAT BERCUTI CIKGU!

alhamdulillah, akhirnya dapat juga semua guru2 berehat sebentar setelah hampir 3 bulan bertungkus- lumus disekolah. saya fikir ramai yang ternanti-nanti cuti pada kali ini..ermm termasuklah saya..banyak urusan peribadi yang tertangguh sebelum ni lantaran tugsan sekolah dan aktiviti pelajar yang diutamakan...

walaubagaimana pun, mungkin penat lelah kita telah di bayar dengan senyuman dan kegembiraan pelajar yang menerima keputusan cemerlang dalam spm tahun lepas.. saya juga tidak dapat menggambarkan perasaan saya ketika itu..gembira, sedih, terharu dan sebagainya bagai bercampur menjadi 1.

1.gembira melihat masa depan pelajar saya yang makin cerah,
2. sedey juga mengenangkan keputusan subjek saya yang jatuh sedikit..(walaupun PK1 saya dah maafkan)..
3. terharu bila dipeluk pelajar dan mereka mengucapkan terimakasih cikgu!emmm cikgu doakan kalian akan terus berjaya menjadi insan yang berguna.
tahniah!!!!

bestnya dapat tido puas2 cuti ni...selamat bercuti semua!!!!!! doa saya agar masa cuti yang diberi ini dapat kita tunaikan tanggungjawab kita pda keluarga, sahabat dan diri sendiri yang mungkin agak terabai sejak 3 bulan persekolahan...

inilah tuah cikgu..dapat "menumpang" cuti dan masa rehat pelajar....

Thursday, March 5, 2009

usrah...tamrin qiyadi

jam 6.00 pg, saya dah dapat msg dari pengetua..ttg pemantauan nazir ke sekolah kami...ermm 2 hari ni nampaknya nazir berkampung untuk memeriksa semua fail2 pengurusan bagi mmenuhi SKPM (Standart Kualiti Pelajaran Malaysia)..pg2 tu berdebar jugak jantung ni, takut2 tgh dok lam kelas..muncul lak nazir kat belakang..mampus...tapi mals nak ambik pusing sangat..nak pantau, pantau lahhhhhhhhhhhh, kalau dia komen boleh baiki di kemudian hari..manusia mana de yang sempurna...

lepak2 lam bilik guru..smpat sembang2 ngan kak fatim..(akak yang selalu jadi penghibur hati, pemberi motivasi!)ahahhhahahha...
"akak, nazir tu laki ke pompuan?"
"mestilah lakii, kalau pompuan ko tunggu la akak yang jadi nazir nanti..."
"ye ke kak...kalu macam tu, masa tu sure saya dah jadi pengetua...ermmm mesti akak tanya saya, usrah dah buat untuk cikgu2???"
"tak, akak nak tanya...tamrin qiyadi dah buat ke belum???
hehehehe..tergelak besar kami..

teringat kenangan di kampus..kak fatim dengan kenangan di kampusnya dan saya di kampus saya...menarik bila sama2 bercerita...rindu lah........

p/s: setiap guru adalah pemimpin bagi pelajarnya...mmg penting tamrin qiyadi (latihan kepimpinan)...boleh di cadangkan ni...:D

Monday, March 2, 2009

isnin 3 mac...bersamaan 5 rabiulawal 1429H

bulan ni bulan kelahiran RASUL junjungan mulia NABI MUHAMMAD S.A.W..Sama2 kita banyakkan salawat ke atasnya.. dan saya menyeru kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat agar kita sama2 mengamalkan sunnah baginda...

alhamdulillahhhhhhh hari ni saya telah berjaya melaksanakan puasa pada hari isnin! tahniah kepada diri sendiri..hehe. bukan mudah bagi seorang guru seperti saya untuk menahan tekak dan perut dari nafsu makan dan minum. memandangkan suara merupakan medium pentng dalam menyampaikan pelajaran kepada lebih 30 orng pelajar dalam satu kelas, 1 liter air belum tentu cukup bagi setengah hari. setiap orang guru pasti menggalas sebotol besar air bersama beg2 lain setiap pagi..penting! untuk pastikan penyampaian sentiasa jelas dan sntiasa power!!!!!

p/s- tak sabar menanti sambutan maulud di negeri johor ni. lain dari negeri lain dan yang pastinya sangat meriah!

Sunday, March 1, 2009

bestnya dapat cuti!

alhamdulillah...bestnya dapat rasa betul2 cuti hari ahad hari ni..selama ni ahad pun pegi sekolah, tak pun ada mesyuarat atau program2 muslimat! hari ni mmg saya ambil keputusan untuk tidak menghadiri mana2 aktiviti..nak bagi peluang diri sendiri berehat dan tenangkan fikirannnnnnnn...

nikmatnya rasa..ape nak buat hari ni yer???

6.30- solat subuh, motivasi diri, jgn tido lepas subuh! nanti rezeki tak masuk......
7.00- lipat kain,kemas almari, basuh kain- baju sutera kena basuh tangan..so, tak boleh malas2 kalau nak pakai cantik2.:D yang lain2 masuk mesin jer. kak jah, kain sutera trgganu murah2 tak??kirim boleh???hehehe
8.00-breakfast. nak masak, tapi lupa beli barang dapur semalam..disbkan dapur dah lama tak berasap, hanya tinggal bawang je lam kabinet..so makan roti n kopi radix je la..mai secawan! sambil2 tu, ngadap laptop ni.
8.30- call achik, rindunya kat kg..lagi 2 minggu nak balik..yuhuuuuuuuuuuuuu..
10.00- jap g nak menjahit skit lagi langsir bilik disiplin. nak tempah mahal..so cikgu decide jahit sendiri...heheh..bila lagi nak tunjuk bakat..thanks makdah, pinjamkan zu mesin jahit.
12.00- nak masak ape ye hari ni??? kena kuar beli barang dapur jap...rindu nak masak..jap g search recipe...
2.00- ptg ni nak baca majalah..rilekss2.. tgk tv.. sambil tanda kertas ujian budak...itu pun kalau rajin.huhuhu. hari ni hot.fm big jem...konsert 8 jam tanpa henti...so, saya decide tak nak kuar umah... lepak kat umah lagi bagus dari bersesak2 kat jalan. lagi pun hati ni tak boleh terima aktiviti seprti ini...8 jam tanpa henti..bayangkan..takkan sume orang yang pegi tu uzur, tak solat..surau kat danga bay tu punyalah kecik..sekali solat boleh la dalam 7-8 orang. tapi kalau ramai2 nak solat jemaah tepi pantai ok gak..saya pun nak join..mesti nikmat rasa kebesaran Tuhan!
8.00- malam ni baru nak kuar...itu pun sbb nak tgk fashion show pengantin 2009 kat angsana! kot2 dapat idea baru... hehehe

oklah...rasanya hari ni saya dapat nikmati masa lapang yang Allah berikan dengan sebaiknya, sebelum masa sibuk mengahntui saya..

Saturday, February 28, 2009

CEMERLANG budaya kita!

Begitulah bunyinya budaya kerja SMK DESA CEMERLANG. sesuai dengan nama sekolahnya! ini adalah idea baru gagasan pengetua baru TN HJ ISMAIL BIN ROSDI.

tahniah kepada semua warga SMK Desa Cemerlang kerana telah membuktikan bahawa kita adalah warga yang cemerlang...:D bukan nak puji diri sendiri..tetapi mmg telah terbukti pun.. 24/2/09 sekolah kami telah di pantau oleh 2 orang pegawai dan markah yang diberikan adalah sebanyak 93%. ermmm bukan cemerlang lagi, tapi telah masuk kategori sekolah GEMILANG! tahniah! tahniah! tahniah!

fuhhhhhhhhh...lega rasanya telah habis semua pemantauan setakat ni..tapi kata tuan haji sekolah akan dipanTau lagi seterusnyaaaaaa...harap2 lambat la skit, bagi kami kesempatan untuk mambaiki ape yang telah ditegur baru2 ni. sempat la nak bernafas skit..nak rehat2kan kepala otak dan fokus pada ujian pelajar..

nampknya budaya ini betul2 kena diamalkan supaya pemantauan seterusnya tidak akan mengecewakan!

inilah antara pembaharuan yang dilakukan untuk tahun 2009!baju uniform setiap hari rabu...ni cikgu PBSM...hehehe.


buku yang saya kena study sekarang ni, dicipline comes first!


penyemakan buku nota pelajar. kena lebih detail dan lebih kerap..

walaupun penat dan banyak masa rehat terpaksa dikorbankan, tapi kepuasan bekerja ttap dirasai......will do my best!

Sunday, February 22, 2009

Membina USRAH SAKINAH, MAWADDAH WA RAHMAH!

ni dari DR Fadzilah Kamsah, kenapa lelaki hilang minat pada seseorang wanita.. check it out!!

1. Comot-terdapat wanita yg cantik ttp comot. Comot ni bermaksud ini boleh melibatkan wajah seseorg wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindaka tanduknya.

2. Cerewet- kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya.

3. Cemburu
cemburu perlu dlm sesuatu hubungan. ttp wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai.

4. Cuai
kebiasaan lelaki tidak suka juka pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa. Misalnya apabila sumai menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sebok besiap, ini akan membuatkan mereka benci kerana situsi itu.

5. Celupar- menurut dr. fadzilah, wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar.

6. Cabul- cabul ni brmaksud keji dari segi perangai sehingga seseorg wanita itu langsung tidk malu. misalnya bergaul bebas dgn lelaki yg bkn muhrim tanpa menghirau batas pergaulan.

7.Cabar- lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar.


8G pada lelaki yang dibenci oleh wanita


1.Garang ( garang tak bertempat, suka mencarut, suka cari gaduh, cakap kasar, suka marah2 tak bertempat, silap sikit tak boleh... macam ler dia betul semua, dsb)

2.Ganas (kaki pukul, ngan pompuan pun nak tunjuk kuat sebab pompuan bukan lawannyer)

3.Gementar (takut sangat, tak yakin diri sendiri, tak percaya kebolehan diri, bergantung pada orang lain,dsb)

4.Gabrah - tak boleh/pandai buat keputusan sendiri, ikut pendapat pompuan aje, dsb)

5.Gentleman tiada (langsung tak gentle, pentingkan diri sendiri,ambik kesempatan,dsb)

6.Gerumal (bahasa kedah -bohong atau tipu)

7.Ganggo (keterlaluan- lembut sangat,pemalu sangat,pendiam sangat,macho sangat, dll)

8.Gatal (miang keladi ngan pompuan lain selain dengan bini)





pesan tok kadi tadi, berhiaslah untuk suami di rumah, bukan untuk orang lain ketika keluar rumah atau ketika tetamu datang rumah...

p/s banyak lagi ilmu yang kena belajar ni.kursus 2 hari untuk bina keluarga sepanjang hayat slps ni, mmg tak cukup...

Monday, February 16, 2009

menulis dari bilik mesyuarat..

kepenatan hari sukan masih terasa. rasa lemah dan panas sahaja badan ni. mungkin sbb tak cukup tido dan cuaca yang panas. pagi tadi terpaksa lagi menyambung tugas sebagai mc perhimpunan..huh! geram jugak kat cikgu zool sbb sruh zu last2 minit. ikut hati mmg tak nak je, tapi bila fikir tak baik buat cam tu, naik la jugak atas stage...grrrr..grrrr la jugak. cikgu zool, i wait for your promise hah...heheheh..

"cikgu nape lately muka cikgu nampak lain...pucat jer."

terima kasih kepada anak2 muridku yang sentiasa concern dan alert dengan perubahan cikgunya..semoga kasih dan sayang Allah sentiasa menyelubungi hidup kalian. mungkin tekanan yang dihadapi membuatkan muka cikgu nampak letih shj. insyaAllah lepas ni cikgu akan lebih ceria dan segar, selepas segala tugas penting dapat di selesaikan..dan selepas pemantauan dari JPNJ Dan Kementerian.. 19/2 dan 24/2. a big day!

cikgu zurina
bilik intervensi,
smkdc

Saturday, February 14, 2009

alhamdulillah,kesibukan makin berakhir

alhmadulillah...hanya itu yang mampu saya ucapkan di atas kurniaan Allah kerana memberi saya kekuatan menghadapi hari-hari yang begitu sibuk dan penuh dengan tekanan..

mr fiance masuk wad, adik eik patah tangan
dua berita yang betul-betul menyedihkan hati saya...kejadian ni berlaku masa cuti raya cina bulan lepas...baru skrg smpt nak tulis.. hehe..

ahad (25.1.2009) saya decide balik kg (cuti raya cina seminggu) lambat skit sb nak siapkan keje sekolah..so, balik hari ahad. sampai kedah dah malam, lebih kurang 10 mlm..tup2 kakak sms.. mak kat hospital, adik eik patah tangan...dia jatuh masa main bola.dari stesen bas saya terus ke hospital..dah berbalut pun tangan adik kesayangan ni..cian dia... seminggu saya di rumah..jadi khadam la kpd dia...abah cakap, Allah nak bagi masa untuk adik eik berehat...kalau tak patah tangan, hari-hari main bola je keje dia...sampai dah kurus.

esoknya,isnin(26.1.2009) saya dapat sms dari mr fiance plak..dia kena tahan wad.sbb demam tak kebah2...cian2...skarang ni risau jugak.macam2 demam ada..maka bermalam la mr fiance di wad selama 3 hari..alhamdulillah...tak de pape yang berlaku hanya sedikit ujian dari Allah untuk hambanya...

pemantauan mengejut JPNJ ke SMK Desa Cemerlang!

selasa (3.2.2009) lebih kurang jam 10 pagi, saya dikejutkan dengan berita pemantauan ini..mak ai...cam na ni..risaunya kalau kena pantau dalam kelas..pemantauan ini khas untuk Subjek BI sahaja..dan sayalah salah seorang cikgu Bi yang mengajar ting 3.. cam na ni..dah tak keruan time tu.tapi kalau tgk ketua panitia dia, lagi kesian.dah berpeluh2, sb sume fail panitia akan dipantau..saya hanya mampu berdoa je la..sapelah cikgu yang akn dipantau ya???? risau ni..
walau bagaimanpun saya terselamat sbb saya baru sahaja selesai kelas ting 3. yang tinggal kelas peralihan untuk hari tu..so, selamat la dipantau dalam kelas sbb dia nak pantau f3 n f5 sahja!..
hasil dapatan selepas semua pemantauan..banyak perlu ditingkatkan dan diperbaiki! "kami datang nak tlg mana yang perlu dan memberi tnjuk ajar..alhamdulillah...terima kasih kepada pegawai JPNJ yang sudi menjenguk sekolah kami dan banyak bagi panduan...terus rasa bersemangat!


sambutan tahun baru cina peringkat sekolah


jumaat (6.2.2009) disebbkan sekolah saya adalah sekolah majoriti kaum cina..maka sambutan tahun baru cina amatlah meriah sekali...semua cikgu-cikgu memamkai pakaian merah..nampak cantik sangat! saya pun tak sangka pelajar2 yang kadang2 kita cakap macam2 dalam kelas..taetapi sungguh berbakat dan menunjukkan semangat yang tinggi dalam menjayakan sambutan ini..Tahniah diucapkan!

1. Leong Hock Hua dan beberapa lagi pelajar yang suka tido dan ponteng kelas mmbuat tarian singa-best la! mungkin di sini minatnya, bukan dalam kelas..
2. pengawas dan persatuan bahasa cina yang mmbuat persembahan koir- gembira melihat anda bahagia.
3-pelajar CIna 3P yang menyanyikan lagu BUKAN CINTA BIASA dengan fasih dan lancar..sedap lak tu! yang pasti pelajar ni tak pandai pun berbahasa melayu.. cayalah!

Tugas saya sebagai pengacara majlis telah saya turunkan kepada 2 orang pelajar ANIS AZAMI dan HUI CHEE. terima kasih sbb tlg cikgu ya.. 2 hari kami berlatih. saya ajar cara menulis skrip mc dan intonasi yang sesuai... alhamdulillah..semuanya berjalan lancar...

persiapan acara sebelum sukan
banyak betul persiapan yang perlu dibuat sebelum hari sukan bermula... YB nak datang la katakan...semuanya mesti berjalan lancar.. chaiyok2 semua! saya pun tidak ketinggalan membuat persiapan ni...hehehe tahun ni saya cuba untuk membuat line padang menggunakan minyak hitam..saje mnyibuk!emmmmmmm pertama kali dlam sejarah SMKDC cikgu pompuan buat line padang!

hari sukan sekolah 14.2.2009
hari yang ditunggu-tunggu oleh pelajar SMKDC. tapi bagi saya ini adalah hari yang mendebarkan, saya ditugaskan sbg juruacara. hari sukan adalah acara yang begitu besar! takut jugak sbnarnya nak jalankan tanggungjawab ni. risau dan macam2 lagi. 10 helai skrip saya siapkan dan telah disemak oleh Bos dan cikgu BM ..maklumla..dah lama tinggalkan protokol2 ni...tambah2 dgn kehadiran ADUN tiram dan VIP2 yang lain..ya ALLH berikan kekuatan..mereka juga hambamu seperti aku.

alhamdulillah...semuanya berjalan lancar.. terima kasih wan yang menjadi pasangan mc saya.. bos cakap ok! tapi di sudt hati ni, saya tak puas hati jugak dengan penyampaian sndiri...banyak jugak kesilapan yang saya lakukan ...dan saya rasa tertekan dengan segala mcam arahan dari pelbagai pihak di saat akhir.....masa rehesel, sume cakap ok..hari kejadian semuanya nak ubah, mana tak pening mc.. ape pun..tahun dpn cube lagi!

sekalung tahniah buat semua pelajar saya yang berjaya esp mohd zulhilmi dari kelas 1 MESRA (my class) yang berjaya menjadi olahragawan SMKDC 2009! dan terima kasih kepada semua guru2 yang memberi kerjasama.. rumah yang berjaya adalah...RUMAH MERAH!

alhamdulillah...kesibukan ini akan berakhir dengan berjayanya hari sukan..lepas ni tak de lagi kena berjemur tgh panas...tumpu pada disiplin, panitia dan p&p semula!

Tuesday, February 3, 2009

kerja itu satu ibadah.......peringatan buat diri yang lupa...

sekadar menjenguk blog yang di rindui ini....bulan januari dan febuari adalah bulan KOKO sekolah..so kebanyakan masa cikgu dihabiskan di padang je la.... ada cite menarik, pangalaman baru di padang..tapi belum berkesempatan nak bercerita...wait ya...

tugasan pntng bulan ini :-

1. pengerusi majlis sambutan raya cina. (RIMUP) - 6/2
2. sukantara sekolah -setiap selasa, rabu dan khamis. (ptg-rumah HIJAU mesti juara!)
3. kawad kaki PBSM - setiap rabu ptg-hrp2 mng lagi!
4. mesyuarat cabang PBSM -7/2
5. pengerusi majlis hari sukan sekolah -14/2
6. update fail panitia.
7. update fail PEKA.
8. pemantauan p&p guru- takuntnyaaa nak kena observe......

Monday, January 19, 2009

penat..letih..xde mood..

baru 2 minggu sekolah bermula,..hanya 3 perkataan ni yang mampu saya ungkapkan...entahla nape...rasa penat dan letih sangat2 dengan sesi persekolahan tahun ni ...semangat yang di tiupkan awal tahun hari tu rasa makin luntur ...dengan kerja yang banyak sehingga serabut kepala..sampai tak tahu nak mulakan dari mana...adui mak...bukan snng tau nak jadi cikgu ni...

menyesuaikan diri dengan pelajar baru mmg memenatkan..walaupun dari tingkatan satu ajar mereka, bila dah streaming baru, tahun baru, geng baru, perangai pun masing2 haru biru..
selalunya situasi beginilah yang buat semngat saya luntur..

saya: "ok, hari ni kita tulis karangan" (in BI)
pelajar 3P: " malas la cikgu"
saya: "ok lah kita tulis skit jer" (masih memujuk)
pelajar: " cikgu buku pe hari ni??
saya: "buku karangan, buku besar.."
pelajar: "tak bawa buku la cikgu...
"belum beli lagi la cikgu...."
cikgu, pakai buku kecik leh tak???
tak de duit nak beli buku panjang... "
cikgu: "oklah..hari ni tulis buku mana yang ada dulu ok.."

saya pun dengan penuh semngat tulis di papan hitamm..
dalam 10 minit pusing belakang...ada yang dah kat luar kelas..
"boys..masuk,..tulis sekarang.."
"ala cikgu....kejap la..."

inilah antara yang berlaku pada pelajar2 hari2.....melayan 40 orang setiap kelas...penatkan...

dan muka2 ni la yang selalu saya jumpa di bilik disiplin..rotan yang sedia ada macam sudah kenal dengan pungg**ng2 mereka..dah kebas dan kebal...sebat 1 rotan..hanya dijelingnya cikgu disiplin..2 rotan baru gosok skit bont**t nya..x tau la nak buat cam na lagi... kadang2 bukannya penat ape pun, tapi lelah melihat semakin ramai yang dihukum atas pelbagai sbb...satu ujian psikologi buat saya yang menghuni di bilik disiplin :((



...........cikgu zurina kepenatan menanti meeting English Panel....................

Thursday, January 15, 2009

SELAMATKAN BUMI GAZA!!

ya ALlah ya tuhanku..seLAmatkanlah bumi GAZA dan saudara-saudaraku di sana, dari kekejaman dan niat jahat orang2 yahudi...aku mohon padamu ya Allah..tolong lah saudaraku disana ya Allah...tak sanggup lagi aku mendengar tangisan dan jerit pekik mereka meraung kesakitan,ya Allah..makbulkanlah doaku dan doa seluruh umat islam yang lain..amin ya rabb...

Wednesday, January 7, 2009

welcome back to school.....

rasanya saya belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan selamat kembali semula ke sekolah buat semua guru-guru dan murid2 sekolah.

tahniah kepada semua yang telah berjaya sampai ke sekolah untuk sesi 2009!

tingkatkan usaha, teruskan perjuangan- inilah azam tahun baru cikgu zurina!


Sunday, January 4, 2009

menjawab tag dari faiz faiza...

Rules: Once you’ve been tagged, you are supposed to write a note with 16 random things, facts, habits, or goals about you.

mak aiii...banyaknya nak kena jawab..macam kena interview ngan reporter lak..hehe

Randomly, goals for 1430H/2009M;
1. nak tingkatkan simpanan..lgkah pertama dah tambah jumlah tabungan kat tabung haji..:D alhamdulillah...harap2 dapat jadi hajjah awal.
2. nak beli rumah..tadi (16 januari 2009) dah g book rumah kat Taman Bukit Dahlia...thanks to my future bapa mertua yang sudi dahulukan 10% duit umah.. bulan 6 dah boleh masuk rumah baruu...alhamdulillah..
3. nak bina masjid...rabbi yassir walal tu' assir ya karim..moga dimudahkan segala urusan..
4. tingkatkan disiplin pelajar SMK Desa Cemerlang..sekarang ni saya masih dalam proses pembelajaran menjadi guru disiplin...hari2 termenung kat meja sendiri sbb tak tau nak mulakan kerja dari mana..huhuhu banyak betul fail n dokumen yang perlu disemak dan di kaji...moga2 usaha cikgu ni akan memberi kesan kepada masa depan anak bangsa...amin..

Randomly, my habits;

1. baca novel2 cinta yang mengusik jiwa..heheheh...:D dah lama tak baca..last baca time cuti sekolah hari tu...
2. tido of course....awal tahun yang sibuk memuatkan mata ni cpt sangat terpejam..
3. makan...i like it!
4. berangannnnnnnnn....macam yang diangankan..harap2 jadi kenyataan...

Facts;
1. saya lahir pada 18.10.1983 di hospital jerantut, pahang...so kalau ikut IC saya ni orang pahang..tapi tak mengaku sbb dah 25 tahun dok kat kedh.. smpt hidup kat pahang 40 hari je..
2. mempunyai tanda lahir di tangan...
3. sangat suke make over...:D sape lagi nak muka dia di make overkan oleh saya???
4. sng jatuh cinta tapi sng juga untuk melupakan dia.....

Most Favorite Foods:
1. semua msakan kampung yang dimasak oleh mak n achik saya... marvelessssssssss!!!
2. tempoyak..ni kak suzi yang ajar saya makan..masa kat RZ dulu...
3. sambal belacan cecah ulam..
4. ikan pekasam makan ngan nasi putih panas2.. huh! meleleh air liur..

Top 5 Types of Guys I Adore :(soalan wajib bila umur dh masuk 25, err...nk masuk 26)

1. mesti tinggi...180++..heheh
2. good looking..
3. tak banyak cakap..cause i like to talk a lot..mesti dia pendengar yang baik..
4. not smoking
5. mestilah mendokong perjuangan ISlam...

alhamdulillah he is become mine one day....wait aaa...

5 Things I Love Doing When I'm Happy :
1. senyummmmmmmmmmmmmmmm je ari tu..
2. sujud syukur..alhamdulilllah...terima kasih atas kurniaanNya..
3. belanja kawan2..
4. bersemngat buat ape saje keje..
5. tido dengan senyuman..heheeh nyenyak jee..

things I Wish To Happen :
........my wedding day........

tahun baru..AZAM baru!

Sebelum hari esok bermula..baik saya menulis untuk yang ke sekian kalinya...bermula esok dan hari2 yang bakal tiba,mungkin kesibukan tugas sebagai guru membuatkan saya lelah untuk berada di depan laptop dan menulis lg.. tarikan tilam n bantal lebih kuat berbanding intenet yang penah menjadi kegilaan saya suatu masa dhulu..

tahun baru 2009..satu cabaran yang besar buat saya..mesyuarat pertama guru (26/12), buku pengurusan telah diedarkan..dalam buku ni tercatat semua tugasn dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan sepanjang 2009...dapat je buku ni..saya terus membuka dan mencari nama saya..ermmm tugasan saya seperti yang di jangka..

1) s/u unit pengurusan disiplin dan badan pengawas.
2) ketua panitia biologi
3) AJK Khas Lawatan KOKO
4) Ketua penasihat PBSM
5) guru persatuan sains dan matematik
6) guru tingkatan 1 Mesra
7) AJK ppsmi

dan macam2 lagi ajk2 lain yang kecik2 je..yang tersenarai di atas tu yang utama yang mesti di fokuskan..

Terasa berat jugak bahu ni melihat tugasan yang disenaraikan..belum tambah lagi jadual mengajar saya yang 29 waktu seminggu kelas yang diajar pun boleh tahan jugak nakalnya....tahun ni kena ngajar

tgkatan 1 -sains
tngkatan 2- BI
tingkatan 3- BI
tingkatan 4 - biologi

Azam baru.mestilah nak buat yang terbaik untuk semua tugas diatas...terutamanya disiplin pelajar! pengetua baru yang lebih energetik membuatkan saya sentiasa teruja untuk membuatkan yang terbaik dan meningkatkan prestasi diri.. mesti peluang tu ada untuk saya bukan!

doa saya semoga pelajar2 saya dapat menerima semua ajaran dan teguran saya dan cikgu2 lain.. cukuplah kamu semua menjadi manusia yang berguna di muka bumi ni.bukannya perompak,pencuri@penjenayah..dan yang sewaktu dengannya...