Monday, December 8, 2008

Ketupat Palas di Aidil Adha...

Salam aidil adha...seperti biasa...setiap kali tiba perayaan makanan ni mmg dah jadi juadah wajib bagi famili saya...ermm ketupat daun palas dengan serunding ayam...tapi raya aji kali ni mak nak buat rendang je..kalau buat serunding amik masa yang lama...


pagi2 nak buat ketupat tu....lup! karan tak dak..so terpaksa la mak kuarkan aset peninggalan atok...cukuran nama dia..untuk mencukur kelapa...antik tau ni..dah lebih 50 tahun usia nya...huhuhu..boleh patah jari guna ni nak cukur 4 biji kelapa..

seperti biasa setiap tahun keje saya adalah membuka daun ketupat and balut pulut sampai jadi ketupat palas...huh! keje ni ttp dan berpencen kot...tak dak orang lain nak buat dah...
buat ketupat kosong dulu supaya daun tak layu...n ttp terbuka...




tgh balut ketupat..pakai kan "sari" dia...kakak dan mak...tlng menolong keje mulia...

dah siap balut ..baru boleh dikukus atau direbus....mmm sedap!

rendang ayam ptg baru buat..baru la tak basi nak makan di pagi raya..sedapkan makanan malaysia...tambah2 time raya...fuhhhh...asyik makan jer...ape pun jgn lupa erti pengorbanan yang sebenar...


ni gmabr lam kete nak balik umah tok kat kg pajak asam jawa, baling kedah.... kakak n adik wan...n me!



Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar walillah il hamd... selamat hari raya korban untuk semua...

p/s.. makan biar berpada...berhenti sebelum kenyang...

No comments: